Opkorterkroge
Når du arbejder eller løfter med kæde, kan du ofte have brug for at gøre kæden kortere ved nogle arbejdsopgaver. Du kan og må ikke slå knude på kæder, i stedet kan du benytte en opkorterkrog, også kaldet en parallelkrog, som er designet specielt til dette formål.
Sådan ser en opkorterkrog ud
En opkorterkrog er udformet på en særlig måde, og ligner ikke en standard lastkrog. For det første er krogåbningen mere lige og smal end på andre kroge, da krogåbningen passer præcist til den kædediameter den er fremstillet til. Selve bunden i krogen er også speciel - den er udformet således at et kædeled passer præcist ned i krogen for optimal støtte af leddet, og de omkringliggende kædeled hænger frit ned uden at blive beskadiget ved løft. Nogle modeller af parallelkroge har små tapper eller skuldre på siden af krogbunden, som holder de nedhængende kædeled fuldstændigt på plads. Endeligt har nogle modeller en fjederbelastet sikringsstift, som let trykkes tilbage før kæden anbringes i krogen. Denne sikrer, at kæden ikke glider ud af krogen.
Opkorterkrogene fås med enten øje eller gaffel foroven, samt i forskellige materialekvaliteter.
Sådan bruges opkorterkroge
En opkorterkrog bruges som navnet angiver, til at korte noget op med, og det er som regel kæder i kædesling der skal kortes op lejlighedsvist. Bemærk, at kæde og krog skal være af samme nominelle størrelse. Opkortning foretages ved at lægge et kædeled ned i opkorterkrogen, så kæden opnår den ønskede længde. Et kædeled skal placeres liggende i bunden af krogen, og krogen skal flugte frit i kædens trækretning og må ikke udsættes for bøjningsbelastninger. Er der en sikringsstift på krogen, skal den trækkes tilbage før man placerer leddet i krogen.
Belastningstabeller kan være en hjælp!
Når du skal foretage et løft med kæde, kan du få brug for en belastningstabel. Du kan se eller download vores belastningstabeller her